keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Lomalle!

Vihdoin loma!

Tätä on odotettu! Viime lauantain ja sunnuntain välisen yön olin vielä töissä ja olo olikin aika väsynyt. Nyt olen vihdoin alkanut palautumaan pitkästä työrupeamasta ja ymmärtämään, että loma tosiaan on (tavallaan) alkanut. Täysin lomalle en nimittäin pääse, sillä opintoja riittää myös näin kesällä.  Nyt kuitenkin aikataulu on vapaampi ja päivässä on aikaa paljon muuhunkin. Suuntasin junalla heti sunnuntaina kohti Turkua ja sen ihanaa saaristoa. On ylellistä aloittaa oma loma mökkeilemällä perheen ja sukulaisten seurassa.

Lomailu on tärkeää myös aivojen palautumiselle. Pidempi yhtäjaksoinen loma rentouttaa paremmin kuin lyhyet pätkät. Kun aivot ovat saaneet kunnolla palautua, ne täyttyvätkin helpommin uusista ideoista. Muista siis helliä aivojasi lomailemalla! (Lisää tietoa löydät esimerkiksi täältä: http://www.ilmarinen.fi/Production/fi/ilmarinen/06_mediapalvelu/02_uutiset_tiedotteet/0_uutiset_2012/2012_06_21.jsp#.U9k4KpXlrIU)

 Ajattelin jakaa kanssanne viisi vinkkiä lomailuun. Nämä ovat asioita, joita pyrin toteuttamaan omilla lomillani.
 
1. Varaa aikaa itsellesi
 
Lomalla on tärkeää varata aikaa itselle ja todella ladata akkuja. Lomalla saa nukkua pitkään, hemmotella itseä ja olla jopa vähän itsekäs ("En halua nyt nähdä ketään"). Loma on sinun lomasi ja saat toteuttaa sen juuri niin kuin sinä haluat. Muista välillä myös hiljentyä ja löytää yhteys itsesi kanssa. Helpointa on vain istua, sulkea silmät ja hengittää muutama kerta syvään.
 
Aamun joogaharjoitus mökkilaiturilla.
 
Hetken hiljentyminen ennen uuden päivän aloittamista.
 
2. Pidä hauskaa
 
Lomalla saa pitää hauskaa. Hauskanpito tarkoittaa tietysti eri asioita eri ihmisille. Yhdelle se on mahtavan kirjan lukemista, toiselle se on pitkälle venyneet baari-illat kavereiden kanssa ja kolmannelle leppoisat grillijuhlat perheen seurassa. Tee lomalla niitä asioita, jotka ovat sinusta hauskoja ja joista nautit erityisesti. Tee rohkeasti myös asioita, joita toivot, että joskus tekisit. Itse mietin pitkään, haluanko lähteä yksin matkustamaan Ruisrockiin ja katsomaan bändejä. Loppujen lopuksi kuitenkin päätin lähteä ja olin niin iloinen, että lähdin. Toisinaan kannattaa uskaltaa ja yrittää, kuin harmitella, kuinka ei koskaan jotain tehnytkään.
 
3. Pidä huolta itsestäsi myös lomalla
 
Lomaan yhdistetään usein lisääntynyt alkoholin juonti, rasvaiset ruoat ja vähäiset yöunet. Lomalla kannattaa kuitenkin muistaa ladata myös akkuja tulevaa varten ja myös pitää itsestään huolta. Hyvä ravinto ja sekä fyysinen että mentaalinen harjoittelu pitävät mielen ja kehon virkeänä. Itse aloitan päiväni joogalla ja lyhyellä meditaatiolla sekä hyvällä smoothiella ja hedelmillä. Kesällä on myös mahtavat mahdollisuudet esimerkiksi uintiin, frisbeegolfiin, rantalenttikseen, minigolfiin tai pyöräilyyn. Kannattaa etsiä laji, joka miellyttää juuri sinua. Jokaiselle löytyy varmasti jokin laji, josta pitää.
 
Lomalla on aikaa myös itsensä hemmotteluun. Itse nautin saunassa saunahunajasta sekä jalkakylvystä. Saunan jälkeen rasvasin jalkani rasvalla. Pienetkin asiat voivat tuntua hemmottelulta.
 
Emännän jalkavoide, Bio Rich Virkistävä jalkasuola, Emendo Rentouttava Saunahunaja Laventeli
 
4. Nauti luonnosta
 
Kesällä Suomen luonto on kukkeimmillaan. Luonnossa on kuitenkin vuodenajasta huolimatta aina jotain katsottavaa ja seurattavaa. Tutkimusten mukaan jo hetki luonnossa vietettyä aikaa saa verenpaineen ja stressin laskemaan. Luonnossa käytetyn ajan voi käyttää myös hyödyksi esimerkiksi keräämällä marjoja tai sieniä. Tarkoitus on kuitenkin nauttia myös tästä ajasta eikä stressata mahdollisen saaliin löytymisestä. Jos sinusta ei löydy sisäistä eräjormaa, voit etsiä sinulle sopivan tavan nauttia luonnosta. Kaupungeissa on esimerkiksi kauniita puistoja tai jokien varsia, jossa voit hetken käydä istumassa ja hiljentymässä.
 
5. Lähde liikkeelle
 
Lomalla on hyvää aikaa lähteä tuttujen piirien ulkopuolelle. Itsestä ainakin tuntuu, että loma alkaa tuntua vasta lomalta kun lähtee kotoa jonnekin muualle. Tämä voi olla pieni retki esimerkiksi läheiselle rannalle tai luonnonpuistoon tai pitempi aikainen reissu mökille tai ulkomaille. Mikä vaan miellyttää sinua ja sopii aikatauluusi.
 
Miten itse vietätte lomaanne? Mitkä asiat luovat lomanne? Mielestäni hyvään lomaan kuuluu myös hyvä musiikki, joten tsekatkaa ihmeessä vinkkiä vielä viikon levystä!
 
Viikon levy:

Queen: The Works (1984)



Olin jokunen viikko sitten lenkillä kun alkoi ukkostaa ja sataa kaatamalla. Kuuntelin YLE Suomen -70-luvun musiikin yötä kännykästä ja istahdin bussipysäkille odottamaan sateen loppua. Sade ei ottanut loppuakseen ja ukkonenkin oli jo aivan päällä. Kuulokkeista alkoi raikua Queenin Bohemian Rhapsody ja päätin lähteä rohkeasti juoksemaan kohti kotia. Hyvän biisin voimalla ja ukkosen jyristessä taustalla, pääsin vihdoin litimärkänä kotiin.

Tämän tarinan saattelemana päästäänkin viikon levyyn. Queenin The Works levyltä ei löydy Bohemian Rhapsodya, mutta monen monta muuta mahtavaa Queenin klassikkoa. Mahtava levy helteisiin kesäpäiviin! Kappaleista tulee niin hyvälle tuulelle ja ne saavat tanssijalan vipattamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti