keskiviikko 13. elokuuta 2014

Dokumentteja

Huh!

Katsoin eilen ja tänään dokumentit, jotka todella saivat miettimään. Haluan jakaa nämä dokumentit, sekä viime keväänä katsomani dokumentin, kanssanne.

Monesti saattaa tuntua, ettei omilla valinnoilla ja teoilla ole juurikaan merkitystä. Joka päivä edessämme on kuitenkin valintoja, joista otamme itse vastuun ja joilla otamme kantaa. Omalla esimerkillämme voimme myös toimia inspiraationa toisille. Kaikkien näiden sotien ja pakotteiden keskellä voi tuntua melko voimattomalta. Onneksi voimme ottaa vielä vastuun omista kulutuspäätöksistämme ja tehdä niissä tietoisen valinnan. Lisäksi voimme omalla esimerkillämme, äänellämme ja yhteisössä vaikuttamalla vaikuttaa toisiin ja ottaa yhdessä vastuuta ympäristöstämme. Kannustankin sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan pienen teon, jolla voit tänään auttaa ympäristöäsi ja itseäsi. Ehkä saat inspiraatiota joistakin seuraavista dokumenteista.

Forks Over Knives (2011)

 


Tämän dokumentin katsoin eilen. Se sisältää paljon tieteellisesti todistettua ja tärkeää tietoa kasvisruokavalion hyödyistä. Ravinnolla ja sillä, mitä itseemme laitamme, on todella suuri merkitys. Niin suuri, että syömämme ruoka voi edesauttaa syövän parantumista tai pitää meidät hyvässä kunnossa pitkään elämässämme. Ruokavalion muutoksella voi myös parantaa niitä vaikutuksia, mitä huonolla ruokavaliolla on saatu aikaan. Dokumentti on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja se tarjoaa erilaisen näkökulman ruokavalioon.

Earthlings (2005)

 

Katsoin tämän dokumentin juuri äsken ja se todellakin liikutti minua. Dokumentissa tarkastellaan eläinten hyödyntämistä viidestä näkökulmasta: eläimet lemmikkeinä, ruokana, vaatteina, viihteenä sekä lääketieteessä. Kertojana toimii itsekin eläinten oikeuksien puolustajana ja vegaanina tunnettu Joaquin Phoenix. Elokuva oli tehty laadukkaasti ja informatiivisesti ja se todellakin saa miettimään asioita. Kannattaa pitää mielessä, että elokuva on tehty amerikkalaisesta näkökulmasta, joten dokumentissa esitetyt tilanteet eivät suoranaisesti koske suomalaisia. Suomessakaan ei kaikki ole kuitenkaan hyvin hoidettu, kuten huomattiin muutaman vuoden takaisesta sikalakohusta. Dokumentti sisältää paljon todella raakaa materiaalia. Monessa maassa elokuva onkin K18. Suosittelenkin tutustumaan elokuvan sisältöön vasta täysi-ikäisenä.



Blackfish (2013)



Tämän palkitun dokumentin katsoin viime keväänä. Dokumentti kertoo miekkavalaiden vangitsemisesta, ja siitä syntyneistä ongelmista sekä miekkavalaille että niiden kanssa tekemisissä olleille ihmisille. Dokumentista käy hyvin ilmi, miten huonosti eläimet voivat kun ne viedään pois niiden luontaisesta ympäristöstä. Vangitsemisen myötä eläimet kärsivät niin fyysisistä kuin psyykkisistäkin ongelmista. Tämä dokumentti on todella hyvin tehty ja kauheudessaan kauniskin tarina ihmisen ja eläimen välisestä ystävyydestä: kouluttajat todella välittävät koulutettavista miekkavalaista ja toivovat asioihin muutosta. Kannattaa ehdottomasti katsoa elokuva!

Toivottavasti dokumentit saavat teidätkin pohtimaan, kuten ne ovat saaneet minut. Onko jokin elokuva tai dokumentti todella muuttanut elämänne? Mitä ajatuksia edellä mainitut dokumentit teissä herättivät?

Viikon levy:

The Little Stevies: Diamonds For Your Tea (2013)



Tämän australialaisduon levy on ihanan piristävää folk-poppia. Levy on täynnä kauniita, hieman kaihoisia kappaleita. Nyt kynttilät palamaan ja fiilistelemään!

Lisäksi tällä viikolla voitaisiin nauttia rauhasta, ilman ulkopuolista äänentoistoa. Suosittelen käymään ainakin kerran luonnossa, kuunnella luonnon ääniä, omaa hengitystä ja hetken hiljentymisen jälkeen, omia ajatuksia ja tuntemuksia. Ihanaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti