keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Hyvän unen lähteillä...

Huomenta!

Nyt onkin hyvä aika miettiä  jo tulevaa nukkumaanmenoa. Tänään ajattelin keskittyä tekstissäni nukkumiseen. Syksy on lähtenyt käyntiin ja sen myötä opinnot tai työt ja mahdollisesti stressi. Unen saanti voi olla vaikeaa tai nukkuminen katkonaista. Samalla uni on kuitenkin todella tärkeää aivojen levon ja koko kehon palautumisen kannalta. Tässä siis viisi vinkkiä hyvän unen saantiin.

Kamomillateetä kuppiin

 Hyvää luettavaa ja rentouttavia tuoksuja

Badger Lavender & Bergamont Sleep Balm -salva auttaa rentoutumisessa
 
1. Ulkoilu

Ulkoilu pari-kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa auttaa unen saannissa. Ulkoillessa saa kehoon raikasta ilmaa ja keuhkot täyteen happea. Liikkuminen on myös hyväksi keholle erityisesti pitkän istuskelun päätteeksi. Itse ainakin olen huomannut, että on huomattavasti rentoutuneempi olo ja helpompi saada unta, kun on käynyt liikkumassa tai ulkoilemassa ennen sänkyyn menoa.

2. Rauhoittuminen

Rauhoittuminen ja rentoutuminen ennen nukkumaanmenoa on todella tärkeää. Viime päivinä olen mennyt nukkumaan suoraan pitkän opiskelurupeaman jälkeen ja joko nukkunut huonosti tai pyörinyt pitkään sängyssä ennen unen tuloa. Suosittelen myös ehdottomasti sulkemaan kaikki elektroniset laitteet esimerkiksi tunti ennen nukkumaanmenoa. Rauhoittavan tunnin voi käyttää todella monin tavoin. Voi esimerkiksi lukea kirjaa, joogata, venytellä, meditoida, kirjoittaa runoja, soittaa ukulelea, maalata… Vaihtoehdot ovat lukuisat. Rauhoittuessa kannattaa myös hämärtää hieman valoja, jolloin keho alkaa valmistautua nukkumiseen.


3. Ruokailu


Vatsa täynnä ei kannata mennä nukkumaan. Kannattaa siis mieluiten syödä iltapala tuntia, paria ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi on myös joitakin ruokia, jotka parantavat unensaantia, kuten banaani. Kamomillatee parantaa unensaantia. Sitä voi juoda vaikka puolisen tuntia ennen sänkyyn menoa, jolloin se ehtii vaikuttaa. Itse ainakin juon kamomillateetä parempaan uneen ja huomaan, että se todella toimii.

4. Rauhoittavia tuoksuja

Myös tuoksuilla voi rauhoittaa ja rentouttaa kehoaan ja mieltään. Erityisesti laventeli on hyvä tuoksu rentoutuessa. Laventelin eteeristä öljyä voi laittaa esimerkiksi tuoksulamppuun tai lakanoihin voi tuoksuttaa laventelin tuoksuista suihketta. Itse hyödynnän myös Badgerin Sleep Balm –salvaa. Hieron laventelilta ja bergamontilta tuoksuvaa salvaa ranteisiin, huuliin, nenän alle ja ohimoille.

Tässä ohje lakanasuihkeeseen:

10-15 tippaa eteeristä laventeliöljyä
0,5 dl maustamatonta viinaa
4 dl vettä

Sekoita viina ja laventeliöljy keskenään ja lisää siihen vesi. Laita sekoitus suihkupulloon ja suihkuta lakanoihin.

5. Tuuleta

Tuuleta huone ennen nukkumaanmenoa. Raitis ja viileä ilma parantaa unen saantia.


Miten te parannatte unen saantianne? Hyvää yötä ja kauniita unia!


Viikon levy:

Sami Yaffa – Sound Tracker
 
 

Tämän viikon levy ei taaskaan ole levy, vaan televisio-ohjelma. Sami Yaffan musiikkiohjelma oli nostettava esille. Kahdeksanosainen dokumenttisarja esittelee eri maiden ja kaupunkien musiikkikulttuureita Mielenkiintoiset artistit yhdistyvät Yaffan valtavaan asiantuntemukseen, jolloin tulos ei voi olla kuin hyvä. Sarjasta on tullut neljä jaksoa kahdeksasta, joten vielä pääsee hyvin mukaan ja Yle Areenalta voi katsoa ensimmäisetkin jaksot. Nautinnollisia musiikkimatkoja!

P.S. Oma musiikkimatkani vie nyt kohti Lontoota. Olenkin tästä juuri lähdössä lentokentälle. Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti